Sevärdheter

På Piazza del Duomo hittar du även turistbyrån. Här börjar rundvandringen varje dag utom söndagar, från mars till oktober. Torsdagar är marknadsdag i San Gimignano och följaktligen fylls Piazza del Duomo med extra mycket folk. Om du behöver en paus från folkvimlet så finns det en vandringsled som löper runt stadsmuren. Härifrån har du utsikt över det omgivande landskapet.

The square, San Gimignano, photo Christine McIntosh

Tornen

San Gimignano är framför allt känd för sina medeltida torn som gett staden smeknamnet ”Medeltidens Manhattan”. Tornen byggdes av olika familjer som symboler för ekonomisk och politisk framgång. Av ursprungliga 72 torn under stadens guldålder, fanns endast 25 kvar år 1580 och idag finns det bara 13. Den äldsta är Rognosatornet, 51 meter högt, medan den högsta är Torre del Podestà, även känd som Torre Grossa med 54 meter. En förordning från 1255 förbjöd att bygga ton högre än Rognosa (som då var den högsta). De inflytelserika familjerna Ardinghelli och Salvucci hade dock svårt att respektera regeln i sin iver att bygga allt högre torn för att visa sin makt.

S. Gimignano, photo Craig Wyzik

Museer

Ett besök på museet San Gimignano 1300 är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om denna del av Italien från 1300-talet och framåt. Museet ligger mitt i hjärtat av staden på Via Berignano 23 och håller öppet alla dagar. San Gimignanos välbesökta tortyrmuseum visar metoder och verktyg som användes vid tortyr under medeltiden. I stadens vackra rådhus finns ett konstgalleri. Det arkeologiska museet har en samling av etruskisk-romerska och medeltida objekt. Peugeotmuseet (det första utanför Frankrike) tillägnas bilarna och varumärkets historia. Här kan du bland annat se den allra första bil som körde på en italiensk väg, en historisk händelse som utspelade sig 1893.

DSC08717, photo msafari2425

Väderprognos

Rekommenderade hotell

San Matteo 87, 53037 San Gimignano

Via Matteotti 15, 53037 San Gimignano

Località Cappuccina 46/A, 53037 San Gimignano